Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
 

On?
Museu Episcopal de Vic (Plaça Bisbe Oliba, 3 08500 Vic)

Quan?
Fins el 8/01/2016 

 

 

 


L’art romànic no és desconegut per a la majoria tot i que sovint ens n’ha arribat una visió excessivament esquemàtica i simplificada. L’exposició Temps del romànic. Art, vida i consciència convida al visitant a revisar les seves idees sobre el romànic i a descobrir l'empremta dels qui el van promoure i viure.

 

La mostra presenta l’art, la societat i la cultura de Catalunya ara fa mil anys. Però vol fugir de la lectura única, lineal. Per això s’ha optat per una aproximació interdisciplinària que va de l’art i el pensament intel·lectual a la vivència de la gent corrent.

 

La iniciativa forma part del programa "Romànic Obert" del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social "la Caixa.

 

 

 

Una exposició en cinc àmbits

 

La proposta museogràfica s’organitza al voltant de cinc conceptes que serveixen per desenvolupar cinc àmbits clau que expliquen com era la Catalunya dels segles XI al XIII.

 

Els pilars. Al mateix temps que s’aixequen els pilars d’esglésies, castells i monestirs, també ho fan els de les estructures polítiques, socials i culturals. 

  

Els contrastos. El temps del romànic és molt més complex que el que ens ha arribat. Darrera una estructura aparentment rígida es desenvolupen realitats diferents que, sumades, confereixen la identitat d’una període ple de matisos.

  

El missatge. L’art romànic es crea en gran mesura com a suport d’un missatge, el que transmetia l’Església. Però el rebia igual tota la població?

  

El romànic català, europeu, únic. El romànic català, igual que la societat feudal catalana, neix en unes circumstàncies històriques i geogràfiques que l’acosten al que passava en altres territoris i, al mateix temps, l’allunyen donant-li una singularitat pròpia i única.

  

La vida i els móns. Tot i que l’art romànic religiós és el més ben conservat, només explica una part de l’època. A través de l’extens patrimoni conservat tenim indicis de com era la vida civil, de com la gent entenia el món i el seu entorn.

 

 

 

Què trobaràs a l'exposició?

 

 

1. Una atmosfera immersiva

El visitant podrà olorar, escoltar, veure i tocar el que suggereix el romànic i transportar-se mentalment mil anys enrere.

 

2. Una família de personatges

La gent del romànic tindrà un paper especial. Durant el recorregut, un bisbe, un baró, un comerciant, un monjo i una parella de camperols de l'època explicaran el seu dia a dia i la seva manera de veure el món. 

 

3. Interactius i recursos audiovisuals

A través de tecnologia multimèdia el visitant podrà tenir un paper actiu en l'exposició i ampliar de manera lúdica i atractiva els seus coneixements sobre l'art, la cultura i la societat del romànic

 

4. Escenografies molt cuidades

Cada un dels àmbits de l'exposició es reforça amb la posada en escena que inclou des de projeccions sobre diferents objectes i pantalles retroprojectades fins a elements sensorials. 

 

5. Una visió diferent del romànic

Va més enllà de mostrar l'extens patrimoni que es conserva d'un art únic i singular. 

 

 

 

 

L'exposició 2.0

 

 Instagram - #temspdelromanic