Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Castell Palau de la Bisbal

L’”Alcatraz” romànic

Vota
Resultat
77 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

Palau i presó, del cel a l’infern

Vista de la façana principal. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades“Un lloc estret, fosc i dolent on cap presoner no hi podia esperar una llarga vida”; aquestes paraules extretes d’un document medieval descriuen la sòrdida presó del castell de La Bisbal. Una visió de la cara més llòbrega d’aquesta espectacular construcció, originalment romànica, que va ser al mateix temps castell, palau i presó.

El seu bon estat de conservació permet que avui pugem contemplar aquest exemple imponent de l’arquitectura romànica civil, un dels pocs que es conserven en territori català.

El castell dels bisbes

Quan pensem en un castell medieval, segurament ens ve al cap una construcció situada en un punt elevat, controlant una àmplia zona de terres i pràcticament aïllat, sota el domini d’un noble feudal. Però el castell palau de la Bisbal és tot el contrari: situat enmig de la vila medieval, va ser durant segles la residència dels senyors de la contrada, que no eren rudes guerrers sinó els bisbes de Girona.

Els eclesiàstics van obtenir el control absolut sobre la Bisbal (d’aquí en deriva el topònim) gràcies al rei Jaume I, que els va atorgar la jurisdicció civil i criminal de la ciutat en detriment de senyors laics com els vescomtes de Cabrera o la família Cruïlles

El castell es va convertir en la seu del poder espiritual i terrenal dels seus senyors. Des de la seva talaia privilegiada al centre de la vila, els bisbes controlaven les terres banyades pel riu Daró i també administraven justícia, d’aquí la necessitat d’una presó; pels documents de l’època, podem saber que els presoners condemnats a perpetuïtat (d’altres anaven directament a la forca) hi sobrevivien poc temps a causa de les dures condicions de les cel·les.

Arquitectura civil romànica

Interior de la torre del castell. Vista de la capella de Sant Miquel des de l'absis. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesEl primer que crida l’atenció del castell-palau és la seva grandària i monumentalitat. De planta rectangular, l’edifici original romànic ha estat modificat diverses vegades amb estructures d’altres estils (com la porta i algunes finestres renaixentistes de la façana). 

A primer cop d’ull, podem admirar els merlets i les espitlleres repartits per tot el seu perímetre.

Però anem a la recerca dels elements característics del romànic: trobarem finestres adovellades de mig punt a la façana nord-est i nord-oest del castell. En aquesta última, també hi podem observar un basament construït amb lloses inclinades, que es coneix com a opus spicatum, tècnica molt utilitzada durant l’antiguitat i la primera edat mitjana.

Ja dins del castell, passarem per un corredor plenament romànic, cobert per una volta de quart de cercle i, baixant l’escala trobarem la cèlebre presó del castell, una sala rectangular coberta amb volta de mig punt.

Les portes de les cinc sales del primer pis també estan coronades per aquests arcs. I si a baix de tot hi tenim la presó, la part més elevada és la que ocupa la capella de Sant Miquel, també romànica. El temple es troba dins un espai rectangular que, vist des de fora, és el que més sobresurt de tot el conjunt. D’una sola nau l’església està coberta per una volta de canó lleugerament apuntada.

El luxe aplicat a una fortalesa

Vista interior d'una sala del castell. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesEns trobem al segle XII i la vida és relativament segura als comtats catalans. Lluny de la frontera amb els musulmans, que cada cop van perdent més territori, els castells es transformen: passen de ser “castells roquers”, primitius i dedicats gairebé en exclusiva a la funció militar (com el castell de Mur), a ser llocs de residència, o castells-palau.

Els seus habitants tenen més comoditats perquè és el lloc des del qual governen, però també és casa seva. Així, els castells-palau són grans edificis senyorials que incorporen salons, estances dels senyors, dependències pels criats, la capella o algun hort. 

Tot un luxe per aquells que s’ho poden permetre, ja siguin de la noblesa o el clero, i que suposa l’evolució final de les primitives torres de defensa i dels solitaris castells assetjats per l’enemic.

Explora

Mur, finestra, volta, absis

Els patrons romànics

[+ info]

La funció defensiva dels castells

Centres de defensa i de producció

[+ info]

2 | Resultats

Audiovisual

Recursos en línia

Mapa dels castells catalans que es poden visitar

[+ info]

Fotografies del castell de la Bisbal a “Castells catalans”

[+ info]

Història i imatges del castell palau al web “Art medieval”

[+ info]

Els castells medievals de Catalunya

[+ info]

1 - 4 de 5 | Resultats
1  2

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert