Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Església de Sant Joan de Boí

Capital històrica de la Vall de Boí

Vota
Resultat
142 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

Les esglésies dels Erill

Església de Sant Joan de Boí. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesJuntament amb la veïna Sant Climent de Taüll, l’església de Sant Joan de Boí és probablement la més coneguda del conjunt de 9 temples que formen el romànic de la Vall de Boí. Les esglésies que els senyors d’Erill van manar construir per demostrar el seu poder i prestigi social (segurament a un mateix grup de mestres d’obra), han arribat fins als nostres dies intactes i s’han convertit en la icona del romànic a Catalunya.

Les esglésies es remunten a uns temps convulsos i alhora de prosperitat de la Vall de Boí. Una vall repoblada amb èxit per la família noble dels Erill –gràcies a la conquesta de terres sota les ordres d’Alfons el Bataller, rei d’Aragó- però sacsejada per l’enfrontament entre els comtes del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà i les diòcesis de Roda i Urgell.

Una vall en guerra

El poble de Boí apareix documentat l’any 1064, quan els comtes del Pallars Sobirà van vendre els llocs i les esglésies als del Pallars Jussà. El bisbat de Roda es feia càrrec dels temples tot i que la Vall de Boí va gaudir d’un règim especial durant segles: els capellans havien de ser nascuts a la vall i les esglésies eren administrades des del santuari de Caldes de Boí.

Aquesta lluita de poder que es va viure al llarg del segle XI podria explicar que els campanars de Sant Joan de Boí, Sant Climent de Taüll i Santa Eulàlia d’Erill estaven, en origen, perfectament alineats. La hipòtesi més probable és que, a més de la funció religiosa, s’utilitzessin també com a torres de vigilància.

El romànic de la Vall de Boí o la bellesa simple

Totes les esglésies de la Vall de Boí responen a unes característiques semblants: austeres, funcionals i d’una bellesa simple però harmoniosa, perfectament integrades al paisatge muntanyenc.

Sant Joan és un temple de planta basilical orientat a l’est, amb tres naus, absis i cobert amb teulada de fusta. Dels tres absis originals només en queden dos, ja que el central es va enderrocar per ampliar la plaça del poble.

Quatre arcs semicirculars fets amb dovelles separen les naus de l’església, que ens hem d’imaginar pintada de cap a peus en el seu origen. Precisament les pintures murals que decoraven els seus murs –tant a l’interior com a l’exterior- són el que li han donat major renom. L’escena de la lapidació de Sant Esteve és potser la més coneguda, tot i que també en contenia altres com una escena de joglaria o diferents bèsties apocalíptiques.

Les pintures originals es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), però gràcies a diferents reproduccions in situ, el visitant contemporani pot aproximar-se a la sensació que causava en l’home medieval entrar al temple de Déu.

Molt a prop de la capçalera s’alça el campanar de l’església, de planta quadrada i parcialment refet, ja que al segle XIII va quedar molt malmès a causa d’un incendi. Originalment tenia sis pisos, tot i que només se’n conserven els tres inferiors, molt semblants a la resta de campanars de la vall.

El campanar presenta els pocs traços decoratius, amb les característiques arcuacions llombardes entre els pisos i les finestres de mig punt (excepte el pis superior, on la finestra és moderna).

Patrimoni Mundial

Església de Sant Joan de Boí. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesEl progressiu despoblament de la Vall de Boí ha estat un factor clau a l’hora de la conservació del seu conjunt romànic. A diferència d’altres monuments, a les esglésies de la vall no s’hi va superposar cap altre estil arquitectònic i, a principis del segle XX, van ser protegides per la Junta de Museus, que en va salvar les extraordinàries pintures murals.

Les restauracions posteriors han recuperat definitivament el conjunt monumental icona del romànic català, que és de des l’any 2000 Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Explora

La Baronia d'Erill

Promotors del romànic de la Vall de Boí

[+ info]

Els grans mestres de l'art romànic

El “joc de pistes” del romànic

[+ info]

Mur, finestra, volta, absis

Els patrons romànics

[+ info]

Museu Nacional d'Art de Catalunya

[+ info]

1 - 4 de 16 | Resultats
1  2  3  4

Audiovisual

Recursos en línia

Tota la informació i galeria multimèdia de la Vall de Boí a Pat.arquitectura

[+ info]

L'església al web Patrimoni.gencat

[+ info]

L'art romànic de la Vall de Boí (castellà)

[+ info]

Sant Joan de Boí al Centre del Romànic de la Vall de Boí

[+ info]

1 - 4 de 7 | Resultats
1  2

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert