Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Museu Nacional d'Art de Catalunya

La col·lecció d'art romànic més important del món

Vota
Resultat
104 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

Un referent de l'art romànic català

Museu Nacional d'Art de Catalunya. Imatge: Sergi Larripa. Llicència Creative Commons Reconeixement - Compartir igual 3.0 - No adaptada

Parlar del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) és parlar d'una de les col·leccions d'art romànic més importants del món.

A banda d'organitzar exposicions permanents, temporals i itinerants a partir d'un fons de 247.833 obres que van des del romànic fins al segle XX, el MNAC també realitza una important funció divulgativa, de recerca i de conservació.

Actualment el MNAC és un consorci format per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'Administració General de l'Estat i un patronat format per particulars i entitats privades.

De la recuperació de bens eclesiàstics a l'amenaça especulativa

Capella de Santa Àgata. Imatge: Josep Renalias. Llicència Creative Commons Reconeixement - Compartir igual 3.0 - No adaptada

L'origen de l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya és al Museu Provincial d'Antiguitats, inaugurat a la capella de Santa Àgata el 1880. Aquest museu recollia obres recuperades durant el procés de desamortització de bens eclesiàstics. Gran part d'aquestes peces, sumades a les que provenien de l'Acadèmia de Bones Lletres i l'Acadèmia Provincial de Belles Arts, van ser exposades a l’Exposició Universal del 1888.
L'èxit de la mostra va impulsar el 1891 la creació del Museu Municipal de Belles Arts de Barcelona, que va aprofitar el Palau de les Belles Arts, un dels espais de l'Exposició Universal. 26 anys més tard, el 1915, la col·lecció va ser traslladada a l'actual seu del Parlament de Catalunya, al Parc de la Ciutadella. Naixia així el Museu d'Art i Arqueologia (MAC).

Anys després, i davant l'amenaça especulativa que suposaven les noves tècniques italianes d'aïllament de les pintures murals, la Junta de Museus de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans van iniciar una tasca de recuperació i trasllat de les peces al Palau Nacional de Montjuïc.

El primer esforç d'unificar l'art català

Des d'aquesta nova ubicació provisional va sorgir el projecte de Joaquim Folch i Torres de crear un recinte on es poguessin veure les obres d'art catalanes des del romànic fins al segle XX. Però el nou Museu d'Art de Catalunya, inaugurat el 1934, va tenir una vida curta. Tot i que durant el primer mes va rebre més de 20.000 visites, amb l'esclat de la Guerra Civil la Comissaria General de Museus de Catalunya va inventariar i traslladar les obres a l'Església de Sant Esteve d'Olot i a diverses masies de Bescanó, Darnius i Agullana.

En acabar la guerra, la col·lecció es va dividir: el fons d'art dels segles XIX i XX es va instal·lar al nou Museu d'Art Modern de Barcelona, amb seu a la Ciutadella i les peces del Gabinet Numismàtic de Catalunya van ocupar en un museu amb el mateix nom.

No va ser fins al 1990 que, seguint la llei de museus, es van unificar de nou les col·leccions en l'actual MNAC, que encara patiria ampliacions i remodelacions fins al 2004.

Una seu que domina Barcelona

Vista posterior del Palau Nacional de Montjuïc a Barcelona. Imatge: Amadalvarez. Llicència Creative Commons Reconeixement 3.0 - No adaptada

L'espectacular seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya és el Palau Nacional de Montjuïc, un immens edifici de 32.000 m2, construït i inaugurat en ocasió de l'Exposició Internacional de 1929. D'estil classicista i inspirat en el Renaixement espanyol, va ser rehabilitat a fons a partir de 1990. Es va desmuntar la primera planta, es va reforçar la cúpula, es van construir parets noves i plafons i es van actualitzar les instal·lacions de seguretat. L'ala de l'edifici on actualment s'exposa el fons d'art romànic va ser la que va necessitar una reforma més a fons.

El romànic al MNAC

Sales del romànic al MNAC. Imatge: Kippelboy. Llicència Creative Commons Reconeixement - Compartir igual 3.0 - No adaptada

L'art romànic és un dels principals protagonistes del museu. Els conjunts de pintura mural i les pintures sobre taula conformen una col·lecció única al món.

Les obres més emblemàtiques són les magnífiques pintures de l'absis de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

Altres peces destacades són les pintures murals dels Cercles del Mestre de Pedret de Santa Maria d'Àneu i Sant Quirze de Pedret, la Majestat Batlló o el Frontal d'altar d'Avià.

Explora

Josep Puig i Cadafalch

Quan romànic i modernisme es donen la mà

[+ info]

La Baronia d'Erill

Promotors del romànic de la Vall de Boí

[+ info]

Els grans mestres de l'art romànic

El “joc de pistes” del romànic

[+ info]

Els temes de la pintura mural

El repertori sagrat

[+ info]

1 - 4 de 23 | Resultats
1  2  3  4  5  6

Recursos en línia

Col·lecció online al web del MNAC

[+ info]

Renovació de les sales del romànic del MNAC a Patrimoni.gencat

[+ info]

Les reserves del MNAC a Patrimoni.gencat

[+ info]

La rehabilitació del Palau Nacional. Artícle del arquitecte Xavier Güell

[+ info]

1 - 4 de 5 | Resultats
1  2

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert