Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Pintures de l'absis de Sant Climent de Taüll

L'obra mestra del romànic català

Vota
Resultat
878 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

L'estrella del romànic català

Àbsis de Sant Climent de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsPoques presentacions necessita la que es considera l'obra mestra de la pintura mural romànica catalana. El conjunt iconogràfic de Sant Climent de Taüll, amb el famós pantocràtor al capdavant, n'és la seva màxima expressió per la composició, el dibuix, els colors i el poderós simbolisme que emana. Un autèntic referent a nivell europeu que segueix impressionant l'observador gairebé mil anys després de ser pintat.

Un estil revolucionari

Àbsis de Sant Climent de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsSi comparem l'absis de l'església de Sant Climent de Taüll amb altres pintures d'igual temàtica, veurem que les de Sant Climent són innovadores perquè combinen la rigidesa pròpia del romànic amb certs elements ornamentals que les fan úniques i impressionants.

Els estudiosos no saben del cert quines influències va tenir el "mestre de Taüll": es parla de l'herència bizantina per la grandiositat, el hieratisme i la simetria gairebé perfecta de la composició. Però també trobem influències àrabs en la cal·ligrafia que decora algunes sanefes, i mossàrabs en les franges de color que ocupen el fons pla.

El mestre sense nom

Però, qui va ser el "mestre de Taüll"? No en sabem el nom ni la procedència. Els mestres pintors o escultors es consideraven "artesans" que treballaven per encàrrec i no signaven les seves obres. Però podem reconstruir el seu "currículum" gràcies al llibre escrit pel pintor Cennino Cennini (s. XV), on explica la formació dels pintors del romànic: durava 13 anys com a mínim, començaven a dibuixar sobre taules, després les estucaven i pintaven i, per últim, es dedicaven a la pintura mural.

Dominador de la tècnica i de la iconografia, el que sabem del cert és que el misteriós "mestre de Taüll" va ser el més gran pintor del segle XII a Catalunya i un dels més importants d'Europa.

Un Pantocràtor que ha fet història

Àbsis de Sant Climent de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsAnalitzem les pintures. Primer, dividim l'abis en franges: Normalment en trobem tres, que corresponen al cel, l'església i la terra; però a Sant Climent de Taüll només hi ha les dues primeres, fet que realça la figura del pantocràtor.

La part celestial l’ocupa el poderós Crist en majestat, beneint els fidels amb la mà dreta i, amb l'esquerra, sostenint el llibre de les Escriptures on apareix ben visible la frase Ego sum lux mundi, és a dir, "jo sóc la llum del món". Una idea d'omnipresència i autoritat que ratifiquen les dues grafies gregues que trobem a banda i banda de Crist, l'alfa i l'omega, Déu com a principi i final de totes les coses.

Déu apareix encerclat per la màndorla i la seva mirada fixa i severa atrapa l’espectador. 

Seguint la tradició iconogràfica del romànic, estem davant un Déu-jutge, desposseït de qualsevol rastre d'humanitat, benevolència o amor. La seva figura, exageradament gran respecte a les altres, mira i jutja el comportament dels homes. Alguns autors extrapolen aquesta autoritat divina a la del senyor feudal, personatge de poder inqüestionable, encarregat de la llei, propietari de terres i amo del destí dels homes.

Els colors de Déu

Àbsis de Sant Climent de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsA nivell formal, crida l'atenció la precisió del dibuix i els detalls (el cabell o la barba, per exemple). Si mirem amb atenció veurem que hi predomina la línia corba, que dóna un cert volum i un tímid intent de naturalitat a la figura. La gamma de colors utilitzats és excepcional per la seva intensitat: hi predominen els blaus i els verds clars, que contrasten amb grocs i vermells. L'ús "innovador"dels colors és un dels punts destacats de Sant Climent de Taüll i un cas gairebé únic al romànic europeu.

Fora la màndorla i envoltant la figura de Crist trobem el tetramorf o la representació dels quatre Evangelistes, en aquest cas encerclats per medallons i sostinguts per serafins i querubins. La mare de Déu i els representants de l'Església són els protagonistes del segon registre. Maria, amb rostre allargat i hieràtic, té a les mans el graal i sovint s'interpreta com la personificació l’església.

Altres elements destacats són a l'arc triomfal (just l'anterior a l'absis). Es tracta de la Dextera Domini o la mà de Déu que simbolitza el poder diví atemporal. Molt a prop i també alçant la vista, veurem l'Agnus Dei, el corder amb set ulls que simbolitza el triomf de Crist.

Salvant la joia del romànic català

El romànic es considerava un art de "mal gust", lleig i mal fet. No va ser fins a la Renaixença que es va tornar a valorar i es van emprendre accions per protegir-lo. La guerra, les necessitats econòmiques, el vandalisme o l'avidesa d’alguns col·leccionistes van ser els principals causants de l’espoli que va patir el patrimoni artístic del Pirineu català a principis del segle XX.

La Junta de Museus, la institució que treballa des de fa més de cent anys per difusió i la conservació del patrimoni artístic català, va arrencar —mitjançant l'strappo— i traslladar les pintures de Sant Climent de Taüll al MNAC, on avui les podem veure en un entorn el més similar possible a l'original. A l'església de Sant Climent s'hi ha instal·lat una còpia de l’obra mestra que va decorar el seu absis durant segles.

Explora

La Baronia d'Erill

Promotors del romànic de la Vall de Boí

[+ info]

Els grans mestres de l'art romànic

El “joc de pistes” del romànic

[+ info]

Museu Nacional d'Art de Catalunya

[+ info]

Els temes de la pintura mural

El repertori sagrat

[+ info]

1 - 4 de 12 | Resultats
1  2  3

Audiovisual

Recursos en línia

Les esglésies de la Vall de Boí, Patrimoni de la Humanitat

[+ info]

Gigafoto i vídeos sobre les pintures de Sant Climent de Taüll a Patrimoni.gencat

[+ info]

La Vall de Boí a la UOC

[+ info]

L'art romànic de la Vall de Boí (castellà)

[+ info]

1 - 4 de 14 | Resultats
1  2  3  4

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert