Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Pintures de Santa Maria de Taüll

Pintures que han fet història

Vota
Resultat
65 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

La vall del romànic

Pintures de Santa Maria de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsL'any 1123, el nucli de Taüll bullia d’activitat; mestres d’obra, picapedrers, mestres pintors i muralistes donaven els últims retocs a dues esglésies destinades a convertir-se en icona del romànic català. Sant Climent i Santa Maria de Taüll es consagraven amb un sol dia de diferència sota l’impuls dels senyors d'Erill.

Les pintures que lluïen també han passat a la història com a obres mestres de la pintura mural romànica; potser eclipsats pel poderós i magnífic "Pantocràtor" de Sant Climent, els murals de la veïna Santa Maria poc li tenen a envejar.

Un viatge al 1123

Pintures de Santa Maria de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsSi ens remuntéssim a aquell any 1123, segurament veuríem pintors almenys de dos tallers: aquells que treballen l'absis, de tècnica i dibuix precisos i amb un gran domini del color, i els que s'encarreguen de les parets, menys reeixides i amb una taula cromàtica més pobra. Sense oblidar que l'exterior del temple també es pintava, tot i que avui només en queden petites mostres al campanar.

A l'absis, el "mestre de Santa Maria" recrea l’escena de l'Epifania; la Mare de Déu, asseguda en un tron i envoltada per la màndorla, sosté Jesús a la falda. Aquest beneeix amb la mà dreta i amb l'esquerra aguanta un rotlle. Els dos porten riques vestidures i Maria, a més, es cobreix amb una casulla com la que utilitzen els clergues: un cop més ens trobem amb la identificació de la marededéu amb l'església, reforçada pel tractament de Sedes Sapientiae (Tron de la Saviesa) de tota la figura.

El mestre coneix els models propis de l'art de la seva època i pinta una Maiestas Mariae -equivalent al Pantocràtorhieràtica i mirant cap endavant, directament a l’espectador. Per contra, Jesús, tot i que també molt frontal, desvia la seva vista cap a un dels personatges que completen l'escena, el rei Melcior

Els tres Reis Mags es troben a banda i banda de la màndorla, ricament vestits i amb corones al cap; l'artista els pinta com a representants de les tres edats de l'home, sobre un fons pla fet amb franges de diferents colors.

Una sanefa ben traçada separa aquest registre superior del segon, ocupat per una sèrie d'Apòstols col·locats sota arcs. Porten túniques de diversos colors i els seus peus descalços simbolitzen santedat. A sota dels Apòstols el mestre pinta un dels elements més notables del conjunt, una sèrie de medallons amb animals reals i fantàstics. Les fonts són els bestiaris medievals, mentre que el model per la pintura podria haver estat un teixit oriental de procedència hispano-àrab.

El mirall de Sant Climent

Pintures de Santa Maria de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsSi fos possible preguntar al mestre quines són les seves influències a l'hora de pintar, segurament resoldríem un dels misteris que enfronta encara avui als historiadors de l’art. El que sembla segur és que els murals de Sant Climent van emmirallar el mestre a l'hora de modelar formes, dibuixar vestits, col·locar personatges sota arcades o utilitzar el color amb mestria.

Però si l’artista de Sant Climent tenia influències italianes i bizantines, els experts parlen del mestre de Santa Maria com un artista amb característiques hispàniques per la influència de la miniatura mossàrab en la seva obra i per les similituds amb els conjunts castellans de Maderuelo i Berlanga.

Murs que alliçonen

Però les pintures de Santa Maria no acaben a l'absis. En el nostre viatge per l’any 1123, o potser una mica després, veurem com artistes d’almenys un segon taller pinten les parets de l'església. Entre les escenes que s’han conservat —tot i que fragmentades— els historiadors identifiquen la Vocació de Pere, la vida de Sant Martí —per altres es tractaria de Sant Climent—, episodis de la infància de Jesús, la lluita de David i Goliat, amb el degollament d'aquest últim i frisos amb sanefes i cortinatges.

Però potser el que més cridarà l'atenció és la representació de l'infern, on dimonis amb forma humana i amb una espècie de boca al ventre persegueixen les ànimes dels condemnats. Una representació sobre franges horitzontals que bé es podria haver inspirat en les il·lustracions de les miniatures del segle X.

Un altra escena "lúgubre" és la que adornava el mur de tancament de la nau central: el Judici Final de Santa Maria de Taüll és l'única mostra existent a Catalunya d'un tema que formava part del programa pictòric de les esglésies romàniques. Hi destaca la representació de la Psicòstasi o pesada de les ànimes abans del veredicte final, un tema provinent de l’antic Egipte.

Salvant el romànic pirinenc

Pintures de Santa Maria de Taüll. Imatge: Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tots els drets reservatsSanta Maria de Taüll va ser una de les esglésies que va visitar la Missió arqueològico-jurídica de l'Institut d’Estudis Catalans l’any 1907. L'equip format per Josep Puig i Cadafalch, Josep Gudiol, Guillem Marià Brocà, Josep M. Goday i Adolf Mas va ser decisiu perquè les pintures es quedessin a Catalunya en arrancar-les mitjançant l'strappo i traslladar-les al que posteriorment seria el Museu Nacional d'Art de Catalunya, on es poden veure actualment. A l'absis del temple s'hi pot veure una reproducció de les originals.

Explora

La Baronia d'Erill

Promotors del romànic de la Vall de Boí

[+ info]

Els grans mestres de l'art romànic

El “joc de pistes” del romànic

[+ info]

Mur, finestra, volta, absis

Els patrons romànics

[+ info]

Museu Nacional d'Art de Catalunya

[+ info]

1 - 4 de 13 | Resultats
1  2  3  4

Audiovisual

Recursos en línia

Les pintures de Santa Maria de Taüll que es conserven al MNAC

[+ info]

Santa Maria de Taüll al web de Patrimoni.gencat

[+ info]

L'església i les pintures de Santa Maria al web “Art medieval”

[+ info]

La Vall de Boí, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco (anglès)

[+ info]

1 - 4 de 8 | Resultats
1  2

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert