Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Sant Pere de Rodes

Santuari romànic de pelegrinatge

Vota
Resultat
67 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

La llegenda dels monjos fugitius

Sant Pere de Rodes. Imatge: Josep Giribet - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesExplica la llegenda que un grup de monjos fugitius de Roma va desembarcar a la costa empordanesa i va amagar les relíquies de Sant Pere -el cap i un braç- dins una cova. L'objectiu era salvar-les de la profanació a la que, de ben segur, estaven condemnades a la ciutat assetjada. Anys més tard, sobre la cova, es construïa el monestir de Sant Pere de Rodes, un dels conjunts romànics més espectaculars de Catalunya.

Més enllà de la llegenda, la primera documentació (878) parla d’una simple cel·la monàstica consagrada a Sant Pere i depenent de l'abadia de Sant Esteve de Banyoles. El monestir, construït sobre la muntanya de Verdera, és el màxim exponent del que es coneix com a romànic autòcton, un corrent artístic que se separa del romànic llombard i aposta per una síntesi d'estils anteriors (visigòtic, carolingi i mossàrab).

Una abadia amb molts privilegis

Sant Pere de Rodes. Imatge: Norto Méndez - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesL'any 944 marca l'inici de Sant Pere de Rodes com a monestir independent. És en aquest moment quan l’abadia troba en el magnat Tassi el seu màxim benefactor i aconsegueix nombroses donacions. El monestir posseeix alous, esglésies i drets de pesca i comença a consolidar un poder que ostentarà al llarg dels segles XI i XII.

L'auge es consolida amb la butlla del papa Benet VI, que permet als fidels que no poden viatjar a Roma fer-ho a Sant Pere de Rodes rebent les mateixes indulgències: l'abadia es converteix en un centre de pelegrinatge i espiritualitat, i multiplica encara més els seus ingressos.

L'església dels pelegrins

Tal com és tradició a les abadies benedictines, el monestir s'articula al voltant del claustre. Però si hi ha un element que dóna renom a Sant Pere de Rodes és la seva magnífica església: un edifici que presenta les principals característiques dels temples de pelegrinatge medieval: les naus laterals, el deambulatori (un per un els fidels donaven la volta a l'església) i la cripta, on es guardaven les relíquies de Sant Pere dins una arqueta.

Com és habitual al romànic, l'església s’organitza en forma de creu llatina i està formada per tres naus (la central molt més ampla que les laterals) que acaben en tres absis.

El més espectacular, però, és l'arquitectura de suport i la rica decoració escultòrica. Els arcs formers i torals —aquests últims lleugerament ultrapassats, herència mossàrab— eleven la volta de canó fins a dimensions monumentals. Les grans pilastres tenen columnes adossades als costats que provenen d'un antic edifici romà.

Si ens fixem en els capitells, també veurem la influència clàssica (en els corintis) i mossàrab en els que tenen forma de cub i decoració geomètrica d’entrellaçat.

La portalada perduda

Sant Pere de Rodes. Imatge: Norto Méndez - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades Al temple s'hi accedia per una portalada que, de conservar-se, seria sens dubte equivalent en importància a la de Ripoll. Obra del Mestre de Cabestany, va ser saquejada al segle XIX després de l'exclaustració de 1835. Per veure'n una petita mostra cal anar al Museu Marès de Barcelona, on es conserva un plafó on Crist s’apareix als seus deixebles sobre el mar.

Al claustre superior (s.XII) també hi havia una gran mostra d’escultura als capitells, tot i que la majoria s’ha perdut a mans dels saquejadors.

Un lloc "màgic"

Sant Pere de Rodes. Imatge: Norto Méndez - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades

Sant Pere de Rodes es troba en un lloc estratègic i de gran bellesa natural. Centre de pelegrinatge medieval, si retrocedim encara més en el temps veurem que la muntanya de Verdera s'ha utilitzat com a santuari ja des d'èpoques remotes: en donen fe els nombrosos monuments megalítics d'època prehistòrica que trobem camí del monestir.

Explora

La tècnica del treball de la pedra

Art a cop de cisell

[+ info]

Els grans mestres de l'art romànic

El “joc de pistes” del romànic

[+ info]

De l'herència clàssica al romànic

A l’ombra de Roma

[+ info]

Mur, finestra, volta, absis

Els patrons romànics

[+ info]

1 - 4 de 13 | Resultats
1  2  3  4

Audiovisual

Recursos en línia

Sant Pere de Rodes al web Pat.arquitectura

[+ info]

El monestir en 3D

[+ info]

Tots els racons del monestir

[+ info]

Sant Pere de Rodes, lloc de pelegrinatge

[+ info]

1 - 4 de 8 | Resultats
1  2

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert