Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Seu Vella de Lleida

Romànic tardà a la Catalunya Nova

Vota
Resultat
119 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

De mesquita major a catedral cristiana

Seu Vella de Lleida. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesL’any 1149 és una data clau en la història de la ciutat de Lleida: els comtes Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d’Urgell conquereixen la ciutat musulmana i donen al bisbe Guillem Pere de Ravidats delmes i drets del territori, a més de “totes les esglésies que estan a la ciutat de Lleida i que els moros en deien mesquites”.

El bisbe va reservar el lloc privilegiat que ocupava la mesquita major per la catedral de la Lleida cristiana. Aquest lloc el trobem al cim d’un turó que domina tota la ciutat i que, tal com mostren diverses restes arqueològiques, va ser ocupat en temps dels romans.

Naixia d’aquesta forma la catedral de Santa Maria, més coneguda com a Seu Vella: una de les millors produccions artístiques de l’arquitectura catalana del segle XIII.

Romànic o gòtic?

L’any 1203, el bisbe Gombau de Camporrells encarregà al mestre d’obra Pere Coma construir una nova catedral damunt l’antiga mesquita. Tot i trobar-nos ja al segle XIII, el mestre va dissenyar uns plànols plenament romànics perquè que a certes zones de Catalunya persisteix amb força aquest estil.

Però el conjunt (catedral, claustre, campanar) no es va enllestir fins al segle XV, i per això hi trobem estils com el gòtic (coberta de la catedral, porta dels Apòstols, claustre) i el renaixement (porta plateresca de la capella de Santa Maria l'Antiga). Els estudiosos parlen de la Seu Vella com una “obra de transició” o una “catedral romànica amb la monumentalitat que caracteritza el gòtic”.

L’arquitectura dissenyada per Pere Coma no es diferencia massa d’altres catedrals i esglésies romàniques: l’espai s’organitza en forma de planta basilical de tres naus, un transsepte que les creua horitzontalment i una capçalera amb cinc absis (actualment només en queden tres).

L’arquitectura sòbria i solemne comparteix protagonisme amb una escultura d’altíssima qualitat. Per veure els elements romànics més destacats hem de mirar les portalades i la decoració de capitells, cornises i mènsules signada per uns artesans que van crear escola.

La importància de "l’escola de Lleida"

Seu Vella de Lleida. Imatge: Bob Masters - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesEl treball de “escola de Lleida”, que comptava a les seves files amb artesans d’origen andalusí, va influir en diverses construccions cristianes de la Catalunya Nova, com l’església de Sant Miquel de Foces (Osca) o la “porta de Lleida” de la catedral de València.

Els seus mestres prescindeixen del timpà a les portalades i carreguen d'ornamentació vegetal i geomètrica els arcs. Podem dir que les seves obres fusionen l'art cristià del segle XII (d’influències tolosanes i llombardes) i l'art andalusí.

A la Seu Vella destaquen els capitells de l’interior del temple (representacions historiades de gran bellesa sobre l’Antic i del Nou Testament) i, sobretot, les portalades de Sant Berenguer, de l’Anunciata i dels Fillols, com a exemples paradigmàtics de l’escola romànica de Lleida.

Curiositats a la catedral

Us heu preguntat mai què menjaven a l’edat mitjana? Tothom podia tenir un plat a taula? El “banquet” dibuixat a les parets de la Canonja de la Seu Vella dóna algunes pistes. Al fragment principal, avui al Museu de Lleida, s’hi poden veure diversos personatges menjant i bevent darrere una gran taula: el pa (rodó o allargat) i el vi en són els protagonistes principals.

L’escena se situa a la Pia Almoina, una institució que donava aliment als pobres i als pelegrins que passaven per la ciutat camí de Santiago de Compostel·la.

Però potser el més curiós i menys conegut de la Seu Vella és la relíquia que conservava: el “Sant Drap” o “Sant Bolquer”, la peça de roba amb que suposadament Maria va embolcallar el nen Jesús quan va néixer. Venerat durant segles a la catedral, se’n va perdre la pista durant la Guerra Civil.

Més enllà de l’anècdota, cal recordar que a l'edat mitjana una església que posseïa una relíquia en treia molts recursos econòmics gràcies a les donacions de fidels i pelegrins.

Explora

Museu de Lleida Diocesà i Comarcal

Restaurant i protegint el romànic lleidatà

[+ info]

La tècnica del treball de la pedra

Art a cop de cisell

[+ info]

Els grans mestres de l'art romànic

El “joc de pistes” del romànic

[+ info]

Restauració i tecnologia

Recuperant l'arquitectura medieval

[+ info]

1 - 4 de 7 | Resultats
1  2

Audiovisual

Recursos en línia

La Seu Vella a fons al web Pat.arquitectura

[+ info]

Article de la Seu Vella a la Viquipèdia

[+ info]

Com va projectar Pere Coma la catedral de Lleida?

[+ info]

Sonet del Poeta Magí Morera dedicat al campanar de La Seu Vella

[+ info]

1 - 4 de 9 | Resultats
1  2  3

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Romànic Obert
http://www.flickr.com/groups/romanic_obert