Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Vota
Resultat
88 Vots

L'Edat Mitjana i el segle XXI es donen la mà a Sant Climent de Taüll

En marxa un projecte per recuperar l'espai original romànic, amb l'ajuda de les noves tecnologies

 
COMPARTEIX

L’església de Sant Climent de Taüll, una de les joies més significatives del romànic català, ha començat una actualització integral del seu interior centrada en dos punts principals: la recuperació de pintura original romànica i un nou projecte de museïtzació que inclou projeccions audiovisuals. L’objectiu és mostrar com era l’església al segle XII presentant les pintures integrades en l’arquitectura.El dia 8 de març es va presentar a Sant Climent de Taüll el projecte de la intervenció, que s’inscriu dins del programa Romànic Obert de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”.  

Pintures murals, al descobert
Un dels fets claus que donen sentit a tot el projecte d’actualització és la posada en valor dels fragments de frescos romànics originals trobats in situ a l’arc triomfal i a les absidioles. I, sobretot, la troballa de les capes profundes de la pintura original del Pantocràtor, al darrera de la còpia que hi veiem ara i que estaven ocultes per un emblanquinat.

Per poder recuperar aquestes pintures ja s’ha retirat la reproducció del conjunt mural de l’absis, que es va instal·lar als anys seixanta i que estava molt degradada. Així quedaran al descobert els fragments de pintura que van quedar en els murs de l’absis després de que la capa més superficial de les pintures fos arrencada i traslladada a Barcelona.

Un ‘mapping’ per transportar-nos al passat
Què passarà doncs amb els frescos de l’absis arrencats fa 50 anys i que es troben actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya? Es faran presents novament a Sant Climent de Taüll, però de forma virtual.

Un cop recuperats els fragments de les pintures originals romàniques de l’absis, es farà una projecció amb la tècnica de ‘mapping’ de les que ara estan al MNAC i una recreació científica de les que han desaparegut o estan degradades amb els seus colors originals, fins a completar tot el sector de l’absis i els arcs de tot el presbiteri.

Aquest ambiciós projecte de restauració de l’absis de Sant Climent de Taüll va acompanyat d’altres treballs de millora de l’església, com una nova il·luminació o treballs de conservació a l’exterior.

Podreu seguir el transcurs de la restauració aquí, a Romànic Obert i a les xarxes socials amb el hashtag #taüll1123.

Si visiteu l’església no oblideu de compartir les imatges al nostre Facebook!

Més informació:

Nota de premsa
Sant Climent de Taüll, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO
Gigafoto del Pantocràtor de Sant Climent de Taüll
Vídeo del conjunt de la Vall de Boí 
L’esplendor de Taüll a Pat.arquitectura
 

Vota
Resultat
0 Vots

captcha