Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Vota
Resultat
88 Vots

Les espècies a l'edat mitjana

Un estudi explica el poder dels productes aromàtics importats d'Àsia i Àfrica

 
COMPARTEIX

L’estudi Health, wellness and the allure of spices in the Middle Ages mostra com, a l’edat mitjana, a Europa s’atribuïen propietats medicinals preventives i curatives als productes aromàtics importats d’Àsia i Àfrica. A més, les espècies oferien una imatge de benestar i, com que eren cares i tenien molts usos a la cuina i en fragàncies, eren béns de consum de prestigi.

La major part de la farmacoteràpia medieval a Europa es basava en l’ús d’herbes de jardins, prats o boscos. A les plantes aromàtiques se’ls atribuïa el poder d’equilibrar els humors del cos, tractar desordres mèdics i prevenir malalties.

Les espècies, en canvi, corresponien a una categoria més prestigiosa, ja que eren importades de l’exòtic orient; a més, eren més cares que les herbes aromàtiques autòctones i s’associaven a terres que també produïen or, plata i gemes, a banda d’altres meravelles. Tot això potenciava la seva imatge de béns de consum per a l’elit i estaven associades tant a la curació espiritual com a la mèdica.

 

Per fer l’estudi s’han consultat textos i tractats mèdics, llibres de cuina, escrits religiosos, descripcions de banquets i textos de cerimònies de la cort d’entre els anys 1200 i 1500 sobre la demanda i l’ús de les espècies, que mostraven a quin estil de vida s’havia d’aspirar. La manera de coure els aliments, les propietats dels ingredients bàsics i la manera com es condimentaven es creia que afectaven la salut de la persona que els menjava.

 

El desig per les espècies va tenir immenses implicacions històriques i conseqüències a Europa i la resta del món. La demanda d’aquests productes era tan forta que va moure a organitzar els viatges a Orient i a trobar rutes més directes a la recerca de les espècies de l’Índia i l’Orient. 

Vota
Resultat
1 Vot

captcha