ESGLÉSIA DELS SANTS JUST I PASTOR DE SON DEL PI

Des de XI a XII

Vista general de l'església. - Imatge: Josep Giribert
  • Categoria

    Element Arquitectònic
  • Municipi

    Alt Àneu, Pallars Sobirà

L'església parroquial dels sants Just i Pastor es troba a l'entrada del poble de Son, en un indret elevat que domina la vall. És un edifici romànic que ha sofert reformes i ampliacions posteriors. Consta d'una sola nau i absis semiricular orientat a llevant i cobert interiorment per una volta de quart, precedit per un doble arc presbiteral. Presenta decoració d'arcuacions separades per lesenes i tres finestres de doble esqueixada distribuïdes irregularment. La nau, coberta amb voltes decreueria, es va ampliar amb les capelles laterals i una sagristia adossada al campanar, que ha estat enderrocada en l'última restauració. La portalada de migdia està precedida per un porxo. El campanar és l'element més destacat i es troba adossat a la façana nord, prop de la capçalera i sobre el primer temple romànic. És una esvelta torre quadrada amb una socalada cega i quatre pisos separats per un fris de dents de serra sobre arcuacions cegues. Les finestres del primer pis són d'esqueixada recta, les del segon geminades, i la resta triforades. Les finestres estan separades per columnes de fus cilíndric llis amb capitells mensuliformes. La coberta és a quatre vessants culminada per una agulla vuitavada. Al costat de migdia destaca una torre convertida en comunidor. El cementiri, situat a les façanes de llevant i migdia, tancat per un mur i portes d'accés, s'aïlla de la carretera pel fort desnivell del terreny.

A l'interior, podem observar-hi un retaule gòtic de Pere Espallargues del segle XV.

També trobem una pica baptismal, feta amb granit amida 82 cm d'alçada i 130 de diàmetre. La pica és sostinguda per quatre peus cilíndrics d'uns 40 cm d'alçada. El més ample se situa al centre i els altres tres, decorats amb un anell amb al voltant. Presenta una decoració al centre consistent en un anell trenat o amb motius oblics. La pica presenta un fris dividit per dos cordons trenats que s'entrellacen i emmarquen motius vegetals.

Hi ha un sarcòfag de forma paral·lelepípede lleugerament irregular, buidat en un gran bloc de granit de 65 cm d'alçada per 170 cm d'amplada en un dels costats llargs i 120 cm a l'altre. Mentre que en els costats curts fa 90 i 70 cm. Al costat llarg, una línia incisa dibuixa un animal que sembla un bè o un equí. L'animal dóna l'esquena a l'angle del sarcòfag, decorat amb un element cilíndric. Al centre de la cara estreta, en una superfície lleugerament sobresortida hi ha un personatge de mig cos, toscament gravat, amb quatre cercles entorn del cap. A la dreta de la superfície ressaltada apareixen una espiral i una palmeta. Mentre que a l'esquerra hi ha dos personatges.

A la seu altar major ens trobem amb el retaule de Sant Just i Pastor de Son del segle XVI d'etil gòtic.

Mapa

Audiovisuals